PELSA скоро се мести на нов сайт - www.pelsa.org

   
НАЧАЛО
КАКВО Е PELSA
НОВИНИ И СЪБИТИЯ
ВИЕ СТЕ...
ТЪРСЕНЕ
ДАРЕНИЯ
ЕГ ПЛОВДИВ
СНИМКИ
ЗА КОНТАКТИ
ЛИЧЕН ПРОФИЛ

Дарения


Реклами


 

дарениЯ

Дарения за издаването на книгите на Петя Караколева


Петя Караколева е завършила випуск 1963 на Пловдивската английска гимназия, а след това – английска филология в Софийския университет. Самата тя споделя в една от своите автобиографии: „Никога не съм се готвила за друга професия, освен за писател.”
Работата й в Радио София я насочва към творчеството за деца и тя създава нови радиогерои, над 500 авторски радиопредавания, радиопиеси и сериали, с които печели за България международни конкурси в Хелзинки и Токио. Нейна заслуга е първият роман-приказка в съвременната литература „Най-златното злато”, последван от други два, от приказки, песни, стихове, филми, пиеси, учебни помагала… Тази част от творчеството й е оценена чрез учредяването през 2004 г. на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”.
На 33 години Петя Караколева е пенсионирана по болест и 20 години живее в мизерия, преживявайки над 100 диабетични и адисонови коми. Във всяка минута, когато е в състояние, тя пише, пише и пише. Умира на Коледа 1997 година.
За възрастни Петя Караколева оставя 7 романа, 7 стихосбирки и един сборник разкази и новели. Приживе от тях са издадени 3 романа, един от които е изпратен за претопяване като неудобен. Единственият, който дръзва да защити нейната белетристика, е Владимир Свинтила, който я обявява за българската мадам Колет и отговорно заявява, че „Къщата сутрин” е най-добрият роман, писан от жена.
През 2013 година по инициатива на лауреатите на наградата „Петя Караколева”, в която се включиха и възпитаници на Пловдивската английска гимназия, започна издаването на книгите й за възрастни. Целта е те да бъдат издадени в минимален тираж – 300-500 бр., независимо от полиграфическото оформление, за да бъдат литературен факт. В момента това е единственият начин да бъдат защитени авторските й права и да бъдат спасени тези книги за българската литература. Вниманието на издателствата не може да бъде привлечено към името на Петя Караколева, тъй като книгите й са дълбоки като житейски прозрения и уникални като стил, а това в момента не е в синхрон с българската издателска политика.


Причина за създаване: Всички средства от тази кампания ще отидат за издаването на книгите на Петя Караколева в тираж независимо от полиграфическото оформление, за да бъдат литературен факт.

Кампанията е създадена от: PELSA

Необходими: $5000

Събрани: $200

USD

4%

 

Visa Mastercard American Express Discover Bank

Сигурността на транзакциите за дарения за ЕГ Пловдив е напълно гарантирана от PayPal.

Ако имате някакви въпроси, моля свържете се с нас.

Обратно към всички кампании

РекламA


Вашата реклама тук?
Пишете ни

Начало     За PELSA     Новини и събития     Вие сте...      Търсене     Дарения     Снимки     За контакти     Личен профил
Copyright © 2008 - PELSA, Inc. Всички права запазени.
 

This website is created and maintained by Business IT Essentials